torsdag 16. april 2009

Fildelingens fremtid

the_pirate_bay_logo

Leser i dag i avisene flere artikler om fildelingsproblematikken som foregår i disse dager. Blant annet har Dagbladet fått et intervju med Hendrik Spilker, førsteamanuensis i mediesosiologi ved NTNU, en fagperson med andre ord. Han mener fildeling ikke kan sammenlignes med nasking, slik diverse anti-pirat kampanjer viser til. Laster man ned en ulovlig delt fil, mister nemlig ikke eieren et produkt. Det gjør han eller hun om man nasker med seg fra butikken. Fair enough, er ikke 100% med på den, men kanskje 85%.

Videre foreslår Spilker en bredbåndsavgift, slik at dem som eier disse kopierte produktene, får pengene sine.

Andre artikler jeg leser om i dag, er hvordan det går med The Pirate Bay saken. I morgen faller dommen, og de tre karakterisktiske gutta bak siden, er sikker i sin sak.

Hvor tror dere egentlig hele denne saken ender? I begynnelsen tenkte jeg slik at fildeling er dømt til å feile. Man kan argumentere hvordan man vil, men det er jo ikke moralsk og etisk riktig, uansett hvordan man snur og vender på det. Likevel har denne formen for formidling tatt helt av blant PC brukere. Det er ikke lenger en svett geek som sitter på et rom med håndklær over vinduet sitt som makser linja si med nedlasting av 19 filmer og 4 spill samtidig, men hvermansen som laster ned. Jeg tror at vissheten om at det ikke blir tatt noe særlig seriøst hos loven som noe kriminelt gjør det hele til noe ufarlig. Vi har jo ikke hørt om noen som har blitt tatt for en nedlasting her og en nedlasting der, det er jo kun uploader-guruene som får en smekk.

Over til en annen side av denne saken; ofrene. Med disse mener jeg produsentene av produktene som blir ulovlig delt. Hvordan mener dere disse har opptrådd? Plateselskapene i USA slår jo til med voldsomme sanksjoner mot individer. De fleste med to grå ser jo at dette ikke er løsningen. Jeg tror Spilker, som jeg nevnte tidligere i innlegget, har et poeng. Som jeg så vidt nevnte, mener han at en bredbåndsavgift kan fungere som en betaling for nedlastinger brukerne foretar. En slik ordning, måtte selvsagt bli satt opp på en brukervennlig måte, gjennom et program som har produktene tilgjengelig, uten at man må gå å leite på skumle nettsteder etter programvare. Dette tror jeg absolutt er fremtiden når det gjelder formidling av software til brukerne.

Altså, jeg tror fildeling er fremtiden, den er bare i en fase hvor vi har litt vondt for å legge fra oss “gi penger, motta vare”-tankegangen.

Hva tror dere?

1 kommentarer:

Anonym sa...

Tror det kan være viktig å fokusere med på brukrevennlighet, fremfor det at folk laster ned. Tror veldig mange laster ned fordi det rett og slett er den enkleste måten å få tak i spill, filmer musikk osv.

Kan jo ta Spotify som et eksempel. Det er veldig enkelt, lovlig og koster ikke penge siden det er reklamefinansiert. Man kan også velge å bruke premium versjonen, som da koster en liten slant i måneden. En utrolig god løsning mener nå jeg.

Om det kunne være mulig å gjøre det samme med spill og film hadde det vært kjempe bra. Feks. reklame i spill?

Plate- og filmbransjen må tenke nye veier. Ikke fokusere for mye på ulovlig fildeling. Nå har de terget på seg utrolig mange mennesker etter den rettssaken, og de har enda ikke skjønt at hva de gjør er totalt feil.

Venter i spenning :D

SPJ ;)

Legg inn en kommentar